2.1.7.1 Wat hebben we bereikt?
We onderscheiden de volgende strategische doelstellingen:
1. De inzichtelijkheid, de voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van de regels van het omgevingsrecht vergroten
2. Samenhangende benadering, gebiedsgerichte integrale aanpak
3. Grotere bestuurlijke afwegingsruimte, lokaal maatwerk
4. Versnellen en verbeteren van de besluitvorming
5. De maatschappelijke opgave bepaalt de rol van de gemeente
6. Initiatiefnemers en hun omgeving hebben meer zeggenschap over hun omgeving.
Deze strategische doelen zijn vertaald in de volgende operationele doelstellingen:
Doel: De integrale digitale omgevingsvisie is uiterlijk 1 juli 2020 vastgesteld
Bereikte resultaten in 2019:
Op 2 juli 2019 is tijdens een politiek beraad het proces tot herontwikkeling van De Heemde geëvalueerd. Tijdens datzelfde politiek beraad is besproken hoe de stad zal worden betrokken bij het opstellen van de Omgevingsvisie. Dit proces is vastgelegd in een participatieplan dat in september 2019 is vastgesteld door het college.
Tijdens verrijkingsgesprekken in oktober is intern (met college, programmamanagers en beleidsmedewerkers) gesproken over de ambities voor Almelo die als bouwstenen dienen voor de Omgevingsvisie. Op 10 december 2019 heeft tijdens een politiek beraad een terugkoppeling plaatsgevonden over het participatieproces tot dat moment.
Op 11 december 2019 heeft een stadsgesprek plaatsgevonden over wat de ambities betekenen voor de verschillende gebieden in Almelo.
Aansluitend startte de voorbereiding van zogeheten 'botsproeven' die in het eerste kwartaal van 2020 plaatsvinden, waarbij we aan de hand van concrete (voorbeeld)initiatieven gaan kijken of de ambities enerzijds voldoende houvast bieden voor een goede beoordeling ervan en anderzijds of ze voldoende abstractie hebben voor de omgevingsvisie.
Doel: Voor het ontwikkelen van een integraal omgevingsplan zijn de uitgangspunten bepaald
Bereikte resultaten in 2019:
Voor het realiseren van een gebiedsdekkend omgevingsplan is een conceptprojectplan opgesteld, met daarin opgenomen de benodigde stappen, planningen, besluitvormingsmomenten en aan het omgevingsplan gerelateerde onderwerpen, zoals toepasbare regels en welstand. Over het definitieve projectplan vindt in het eerste kwartaal van 2020 besluitvorming plaats.
Doel: Meer regelvrij en meer algemene regels. Meer vergunningsvrij
Bereikte resultaten in 2019:
Gestart is met het tegen het licht houden van de gemeentelijke regelgeving (beleid, bestemmingsplannen, verordeningen). Dit proces maakt onderdeel uit van het opstellen van het omgevingsplan. De effecten en maatregelen op de fysieke leefomgeving uit deze regelgeving worden gefilterd en opnieuw beoordeeld. Uitgangspunt is dat door de bundeling van de verschillende beleidsdocumenten integrale regels worden opgesteld, met minder regels tot gevolg. Echter op onderdelen is het vergunningsvrij maken niet mogelijk, bijvoorbeeld vanwege milieuhygiënische regels.
Doel: Voorbereiden en inrichten van de informatiesystemen
Bereikte resultaten in 2019:
In 2019 hebben we de VTH software (VTH = Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving), samen met een aantal partners binnen Twente aangeschaft en is deze software geïmplementeerd. Dit is een eerste stap die noodzakelijk is om straks aanvragen vanuit het Digitaal Stelsel Omgevingswet te kunnen ontvangen. Er is een nulmeting uitgevoerd waaruit een aantal aanbevelingen zijn gekomen die de komende jaren opgepakt worden.
Doel: Eén aanvraag (afgehandeld binnen 8 weken), één ingang voor initiatieven en vergunningaanvragen
Bereikte resultaten in 2019:
In 2019 zijn we gestart met het analyseren van de serviceformules die door de VNG zijn opgesteld. Ten behoeve van een tweetal formules, de ontwerpformule en de snelserviceformule, zijn interne ambassadeurs benoemd, die een plan van aanpak hebben opgesteld. In het kader van de ontwerpformule zijn we een pilot gestart, de zogenaamde omgevingstafel, waarbij we samen met de (externe) ketenpartners oefenen om te komen tot een werkwijze waarmee we omgevingswetproof zijn. We weten welke rollen hiervoor nodig zijn en gaan bezig met de invulling hiervan. Deze pilot loopt door in het eerste halfjaar van 2020. Met het ondernemersloket hebben we 1 ingang gecreëerd voor ondernemers.
Doel: Uitnodigingsplanologie bevorderen.
Bereikte resultaten in 2019:
In de omgevingsvisie worden de ambities van de gemeente verwoord. Het doel hiervan is om op basis van deze ambities de samenleving uit te nodigen om ontwikkelingen en initiatieven te initiëren. Deze worden vervolgens uitgewerkt in het omgevingsplan.