Programmaverantwoording

Programmaplan

2.1.6.2 Wat hebben we gedaan?

Werkenderwijs ontwikkelen we de aanpak voor het Nieuwstraatkwartier. Nu de verhouding tussen overheid en samenleving wijzigt, verandert ook de manier waarop we samenwerken met bewoners en partners. Wij zoeken samen met bewoners, ondernemers en partners naar oplossingen voor vraagstukken. We werken opgavegericht en sturen constant bij. Samen maken we er meer van!

Om de beschreven doelen te realiseren is een groot aantal projecten en inspanningen voorzien. Hieronder treft u een globale opsomming aan:

  1. We ondersteunen bewonersinitiatieven. Op dit moment zijn dat er tien. Voorbeelden zijn initiatieven in de wijk op het terrein van parkeeroverlast, speelvoorzieningen, het groenbeheer en de invulling van braakliggende terreintjes. We zijn ook betrokken bij het invullen van het pand van de voormalige Hagedoornschool.

Uitvoering 2019:
Wij hebben de actieve bewoners van het buurtinitiatief de Hagedoorn ondersteund in de omvorming van de Hagedoornschool naar het centrum dat er nu staat. Het bewonersinitiatief kocht het pand voor een marktconforme prijs.
Twee actieve moeders uit de buurt rond het Smorreveld wilden een speelveld realiseren. Ze hebben de plannen samen met buurtbewoners, basisschool Step!, stichting de Klup en onze steun gemaakt en vroegen bij diverse organisaties subsidies aan om de inrichting te kunnen realiseren. Naast het speelveld is een hondenspeelveld gerealiseerd.
Het speelveld aan de Melkweg is opnieuw ingericht, samen met de bewoners en financiële bijdragen van
partners. Bewoners van de Prinsenkampsweg zijn gestart met een WhatsApp-groep buurtpreventie om de
veiligheid in de straat te vergroten. In de Lindestraat hebben bewoners hangende bloembakken opgehangen
om de straat te verfraaien. De bewonersgroep in de Nieuwstraat blijft actief na de afronding van de
herinrichting van de straat.

  1. We helpen op diverse manieren de energietransitie aan te jagen. Zo zijn we betrokken bij de provinciale pilot 'routekaart aardgasvrije wijk'

Uitvoering 2019:
Het aanjagen van de energietransitie gebeurt in nauwe afstemming met het programma Duurzaamheid op een wijze waardoor de beide programma's elkaar versterken. Bij activiteiten in de wijk is altijd een stand/activiteit over duurzaamheid en energietransitie. De woningcorporatie heeft de woningen in de Merelstraat en de Nachtegaalstraat verduurzaamd. Ze zijn nu gestart met de aanpak van de flats aan de Schoolstraat. Aan het project Junior Energiecoach namen 50 kinderen deel.
Bij de Provincie is een subsidie voor het wijkuitvoeringsplan energietransitie aangevraagd en deze aanvraag is toegekend. Uit technische verkenningen en een scenario-analyse bleek het niet haalbaar dat het Nieuwstraatkwartier voor 2035 van het aardgas af gaat. Deze conclusie gaat mee in de warmtevisie die voor Almelo wordt opgesteld.
Om in de toekomst wel een aardgasvrij Nieuwstraatkwartier mogelijk te maken hebben we de aanpak voor de verbetering van particuliere woningen voorbereid. In 2020 gaan we vijf particuliere woningeigenaren begeleiden in de verduurzaming van hun woning. De lessen uit deze pilot gebruiken we om een aanpak te ontwikkelen.

  1. We helpen met ons communicatie netwerk in de wijk om meer commitment te krijgen voor fysieke verbeteringen zoals het verbeteren van woningen en het reconstrueren en herinrichten van straten.

Uitvoering 2019:
De verschillende fysieke projecten in het Nieuwstraatkwartier hebben als vliegwiel gefungeerd om de betrokkenheid van bewoners en ondernemers te stimuleren. Door bewoners en ondernemers tijdig van de plannen op de hoogte te stellen, in gesprek te gaan en door mensen actief te benaderen bereiken we meer commitment.

  1. We dragen bij aan het oplossen van handhavingsvraagstukken die in de wijk spelen.

Uitvoering 2019:
Bij het handhavingsvraagstuk zoeken we nauwe afstemming met het programma Veiligheid, zodat beide programma's elkaar versterken. De handhavers lopen of fietsen tenminste één keer per dag door de Nieuwstraat. Dit heeft een positief effect maar we zijn er nog niet. Om de parkeerproblematiek in de Nieuwstraat terug te dringen zijn we op 1 juni 2019 met de pilot parkeren voor de eigen oprit gestart. Dit gebeurde op voordracht van een ondernemer en de wijkagent. De pilot levert meer parkeerplekken op en dit zorgt voor meer rust.

  1. We ondersteunen de eigenaren en betrokkenen van iconen in de wijk om deze beter tot hun recht te laten komen. Een voorbeeld hiervan is de molen die midden in de wijk staat.

Uitvoering 2019:

In 2019 is Beter Wonen gestart met de ontwikkeling van een plan voor de nieuwe invulling van de Acaciaschool.
Wij hebben meegedacht met de planvorming.
De stichting van molen De Hoop wil uitbreiden en heeft een plan gemaakt voor een uitbouw naast de molen.
We ondersteunen het bestuur bij de plannen en de aanvraag van subsidies waarmee ze de uitbreiding willen
realiseren. De eerste subsidies zijn toegekend.

  1. We ondersteunen de sociale samenhang in de wijk door bewoners en organisaties pro actief te benaderen en samen te brengen. We bouwen aan vertrouwen tussen bewoners, ondernemers en professionals die namens diverse organisaties in de wijk actief zijn.

Uitvoering 2019:
Het vertrouwen van bewoners en ondernemers in de aanpak van het Nieuwstraatkwartier is gegroeid door de realisatie van bijvoorbeeld de Hagedoornschool, de speelplek Smorreveld, renovatie van woningen en de Nieuwstraat. Bewoners zien dat gedaan wordt wat is afgesproken of hebben gehoord waarom het niet kan. Inmiddels benaderen bewoners(groepen) of ondernemers ons met initiatieven die zij willen realiseren. Ook haken zij snel aan wanneer er nieuwe activiteiten zijn. Bij vragen van bewoners komen wij snel met een reactie, zo bouwen we aan het vertrouwen.

  1. We stimuleren binding in de wijk waardoor de wijkeconomie een impuls krijgt

Uitvoering 2019:

In 2019 organiseerde de ondernemersvereniging van de Nieuwstraat een kleedjesmarkt en een braderie. Ze
zijn actief op Facebook en diverse ondernemers hebben een prijsvraag georganiseerd. De
ondernemersvereniging wordt door het programma ondersteund. Om de wijkeconomie te stimuleren startten
we met gesprekken met de ondernemers van het bedrijfsterrein in de wijk. Eind 2019 ging een uitnodiging uit
naar alle ondernemers voor een bijeenkomst voor een terugkoppeling van de gesprekken en om een
vervolgtraject in te zetten.

  1. We communiceren duidelijk en herkenbaar. We proberen een imago verandering te bewerkstelligen door mooie voorbeelden van geslaagde projecten zichtbaar te maken via kranten, websites en Facebook. We willen herkenbaarheid uitstralen en als verbinder fungeren. Zo zijn we betrokken bij veel plannen die de verschillende partners en maatschappelijke organisaties in de wijk uitvoeren.

Uitvoering 2019:
We werken met een herkenbaar logo dat we in alle communicatie-uitingen gebruiken. De verschillende initiatiefnemers gebruiken ditzelfde logo in een andere kleur. Naast herkenbaarheid straalt dit samenhorigheid uit.
De wijkkrant kwam, zoals gepland, in 2019 vier keer uit met daarin concrete projecten of activiteiten.