2.1.5.1 Wat hebben we bereikt?
Doel: In 2022 redden meer Almeloërs zich zonder hulp van de overheid, zo nodig met steun van naasten.
- Gebruiken inwoners minder maatwerkzorg
- Is het aantal beschermd wonen plekken niet gestegen
- Wordt minder gebruik gemaakt van maatschappelijke opvang
- Zijn minder inwoners eenzaam
- Ontwikkelen we nieuwe initiatieven gericht op vroegsignalering en vroegtijdige interventies
- Versterken we het voorliggend veld.
- Passen we het welzijnsaanbod aan behoeften van inwoners die veel gebruik maken van zorg.
- Nemen inwoners van Almelo deel aan de maatschappij.
Bereikte resultaten in 2019:
De algemene voorziening ‘dagstructurering’ is in 2019 uitgevoerd als versterking van het voorliggend veld en inwoners weten de weg naar deze voorziening steeds beter te vinden. Tegelijkertijd is het aantal inwoners dat een beroep doet op een maatwerkvoorziening dagbesteding (indicatie voor ondersteuning maatschappelijke deelname) gedaald.
Met de pilot ‘integrale aanpak jongeren’ hebben we circa 15 schoolgaande jongeren in een kwetsbare positie voorbereid op het vervolg na het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs. We zien dat jongeren vanuit deze onderwijsvormen vaker dan gemiddeld gebruik maken van maatwerkvoorzieningen, maar ook relatief gauw ‘tussen wal en schip’ vallen. Met de integrale aanpak, een intensieve samenwerking tussen onderwijs, wijkteams en de regionale meld- en coördinatiefunctie voortijdige schoolverlaten, jongeren en ouders, helpen we de jongeren een weloverwogen stap te maken die perspectief biedt, houden we de jongere goed in beeld en betrekken we het hele systeem van de jongere om een integraal plan te maken.
Doel: In 2022 ontwikkelen 0- tot 23-jarige Almeloërs hun talenten beter op (voor)scholen.
- En verlaten leerlingen het onderwijs niet voortijdig.
Bereikte resultaten in 2019:
2019 was een overgangsjaar voor het onderwijsachterstandenbeleid, met nieuwe wettelijke verplichtingen en nieuwe landelijke indicatoren. Samen met de partners wordt de inzet en middelen van 2019 geëvalueerd en eventueel bijgesteld. Dat betekent een afbouw van horizonverbreding en meer focus op preventie en zorg. Dit krijgt verder vorm in 2020.
In 2019 zijn in Almelo 102 jongeren tussen 18 en 23 jaar preventief bij de regionale meld- en coördinatiefunctie voortijdige schoolverlaten gemeld door scholen omdat zij schoolverzuim lieten zien. RMC heeft deze jongeren begeleid om uitval te voorkomen. Dit is bij 20 jongeren niet gelukt. 12 daarvan zijn inmiddels aan het werk of zitten in een zorgtraject. De overige jongeren hebben hun opleiding hervat of hebben inmiddels een startkwalificatie behaald.
In 2019 zijn 148 jongeren tussen 18 en 23 jaar voortijdig gestopt met hun opleiding. Al deze jongeren zijn door
de regionale meld- en coördinatiefunctie voortijdige schoolverlaten gesproken en geholpen met een vervolgstap. Hiervan zijn 95 jongeren inmiddels terug naar school, aan het werk of zitten in een zorgtraject. De meeste overige jongeren ontvangen nog dienstverlening van RMC om een vervolgstap te maken.
Doel: In 2022 komt de gemeente Almelo beter uit met de Rijksmiddelen voor WMO en Jeugd.
- Is het financieel tekort op de uitgaven van WMO en Jeugd afgenomen.
Bereikte resultaten in 2019:
Sinds 2019 zijn de Rijksmiddelen voor WMO en Jeugd grotendeels opgenomen in de algemene uitkering van het gemeentefonds. Dit betekent dat ze niet meer separaat worden gepresenteerd. Bovendien is het Rijk nu bezig met een herijking van het gemeentefonds. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Onderzoeksbureau AEF en richt zich op de vraag in hoeverre de kosten die gemeenten maken verklaard kunnen worden uit objectieve factoren.
De nieuwe verdeling dient aan te sluiten op de noodzakelijke kosten van gemeenten. Eigen beleidskeuzes van gemeenten zouden geen invloed moeten hebben op een objectief verdeelmodel. Het onderzoek kent een integrale aanpak. Dat wil zeggen dat het onderzoek naar de verdeling kijkt naar alle uitkeringen in het gemeentefonds die betrekking hebben op de taken van gemeenten in het sociaal domein (zowel algemene uitkering, voormalige integratie-uitkering Sociaal domein als overige integratie- en decentralisatie-uitkeringen).
De eerste concept uitkomsten laten zien dat de verklaringsgraad wordt vergroot. Hoewel de vergelijking niet helemaal zuiver is, lijkt het model veel beter op de (zorg)kosten te passen dan de huidige modellen voor het sociaal domein. De invoering van het nieuwe model was oorspronkelijk voorzien voor 2021, maar is met een jaar uitgesteld. De herverdeling tussen gemeenten op basis van de concept uitkomsten is groter dan verwacht. Met het nieuwe model verwachten wij dat de vraag kan worden beantwoord of Almelo beter uitkomt met de Rijksmiddelen voor WMO en Jeugd.
Doel: In 2022 krijgen Almeloërs die hierop zijn aangewezen meer doeltreffende zorg en steun die aansluit bij hun behoeften.
- Krijgen alle huishoudens met verschillende hulpvragen integrale steun.
- Worden meer inwoners geholpen met alternatieve oplossingen.
Bereikte resultaten in 2019:
In 2019 is de proef met integrale wijkteams in de Windmolenbroek en het Nieuwstraatkwartier geëvalueerd. De nieuwe werkwijze, waarmee inwoners dichtbij huis terecht kunnen voor vragen over werk en uitkering, zorg (wmo), schulden of opvoeding wordt door alle betrokkenen positief beoordeeld. Inwoners ervaren dat ze goed geholpen worden en dat ze hun verhaal maar één keer hoeven te vertellen. Tegelijk lukt het de wijkteams vaker om inwoners verder te helpen met een relatief eenvoudige oplossing.
In 2018/2019 zijn we gestart met de Doorbraakmethode. We zetten deze methode in voor gezinnen of huishoudens die te maken hebben met een stapeling van problemen. Soms is er dan sprake van veel en langdurige hulpverlening en loopt de situatie toch vast. In drie jaar tijd gaan wijkcoaches met 375 huishoudens aan de slag met een maatwerkplan. Voor 2019 was de ambitie om 75 gezinnen met deze methode verder te helpen en een besparing van 750.000 euro te realiseren. In totaal zijn in 2019 ongeveer 70 casussen gestart. Het gemiddeld maatschappelijk rendement van de eerste 50 afgeronde cases bedroeg ruim 20.000 euro per casus.