Home

Algemeen

1.1 Inleiding

In het voorjaar van 2020 zijn we in ons land geconfronteerd met het corona virus. De wereldwijde pandemie leidt tot ongekende omstandigheden die ook in onze gemeente grote impact hebben. Vooral en in de eerste plaats voor de inwoners en ondernemers in onze stad. Zij worden soms hard geraakt, zeker wanneer gezondheid of broodwinning in gevaar zijn. De exacte gevolgen zijn op dit moment nog niet goed te overzien en ons beleid is erop gericht om de gevolgen van de crisis, binnen onze beïnvloedingsmogelijkheden, te beperken.

De crisis zal mogelijk ook consequenties hebben voor de uitvoering van ons beleid, voor onze financiële positie en voor onze dienstverlening. Deze consequenties waren op het moment van opstellen van deze jaarverantwoording nog niet goed te overzien. Om deze reden is ervoor gekozen om de teksten in de concept jaarverantwoording, welke in februari reeds grotendeels geschreven waren, niet aan te passen naar de situatie van dit moment. De jaarverantwoording gaat immers over het gevoerde beleid in 2019, het jaar waarin er in Nederland nog geen sprake van een corona crisis was. Wij vragen de lezer hier bij het lezen van deze jaarverantwoording
rekening mee te houden. In de perspectiefnota 2020, de begroting 2021 en de tussentijdse rapportages in 2020 wordt nader ingegaan op de gevolgen van het corona virus.

In de jaarverantwoording wordt normaal gesproken verantwoording afgelegd over het in de begroting voor dat jaar vastgestelde beleid. Het jaar 2019 is in dit opzicht echter een bijzonder jaar. De speerpunten van het huidige college zijn immers vastgelegd in de programmabegroting 2019. Hierin zijn de strategische doelstellingen voor de vijf programma's uit het coalitieakkoord geformuleerd. De uitwerking van deze speerpunten en strategische doelstellingen heeft echter plaatsgevonden in de perspectiefnota 2019. Hierin zijn de vijf programma's uit het coalitieakkoord nader geconcretiseerd en zijn bovendien de programma's Nieuwstraatkwartier en Omgevingswet toegevoegd.

In deze jaarverantwoording wordt daarom verantwoording afgelegd over de doelen en beleidsprestaties zoals vastgelegd in de perspectiefnota 2019.

Door het vaststellen van deze jaarverantwoording neemt de gemeenteraad kennis van de wijze waarop wij de gestelde doelen hebben gerealiseerd. De raad wordt gevraagd een expliciet besluit te nemen over:

  • de financiële resultaten per hoofdtaakveld in de basisbegroting;
  • het gerealiseerd resultaat;
  • de resultaatbestemming.

De jaarverantwoording bestaat uit twee onderdelen, het jaarverslag en de jaarrekening.

Jaarverslag
Het jaarverslag betreft de inhoudelijke verantwoording en bestaat uit twee onderdelen; een programmaverantwoording en de paragrafen.
In de programmaverantwoording rapporteren we over de geformuleerde kernresultaten zoals die in de perspectiefnota 2019 stonden. We maken daarbij onderscheid tussen de programma's voor de prioriteiten en de basisbegroting voor de 'reguliere taken'. De programmaresultaten worden daarbij toegelicht aan de hand van de indicatoren die zijn vastgesteld bij de perspectiefnota 2019. Hierbij wordt opgemerkt dat niet alle indicatoren eind 2019 reeds beschikbaar zijn en er in algemene zin met enige voorzichtigheid moet worden omgegaan met de interpretatie van indicatoren. Immers, niet alles wat we bereiken kan worden gemeten en niet alles wat gemeten wordt zegt iets over wat er is bereikt. De indicatoren kunnen uiteraard wel dienen als aanknopingspunt voor het gesprek over de te bereiken doelen, de hiertoe geleverde prestaties en de daarbij behorende middeleninzet.
De paragrafen geven enerzijds een dwarsdoorsnede van de jaarrekening, anderzijds betreft het onderwerpen waaraan politieke of financiële risico's zijn verbonden. De paragrafen geven een goed inzicht in de financiële positie, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing.

Jaarrekening
De jaarrekening bevat de financiële verantwoording over 2019 en bestaat uit een balans en een overzicht van baten en lasten. De balans geeft inzicht in de financiële positie van de gemeente Almelo en de mutaties die zich hierin hebben voorgedaan. Samen met het overzicht van baten en lasten vormt het de basis voor de controle van de rechtmatigheid en het oordeel over het getrouwe beeld van de jaarrekening door de accountant. Afwijkingen ten opzichte van de begroting die groter zijn dan 100.000 euro worden toegelicht in de basisbegroting en niet in het overzicht van baten en lasten.

Wijzigingen ten opzichte van de jaarverantwoording 2018
Ten opzichte van het vorige verslagleggingsjaar zijn er in de algemene opzet en inrichting van de jaarverantwoording geen belangrijke wijzigingen aangebracht.